Eğitim için göç: Türkiye'deki Gineli öğrenciler üzerine sosyolojik bir çalışma - Bah, Thierno Abdoulaye (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Son zamanlarda, Gineli öğrencilerin de eğitim amaçlı olarak Türkiye'ye yönelmeleri söz konusu olmuştur. Bu öğrencilerle ilgili araştırmaların azlığı da göz önünde bulundurularak bu çalışma Gineli öğrencilerin Türkiye'deki entegrasyon süreçlerini incelemeyi amaçlamıştır. Bu bağlamda Gineli öğrencilerin Türkiye'deki eğitimlerine ilişkin memnuniyet düzeyleri, hocaları ve Türk arkadaşlarıyla olan ilişkileri, karşılaştıkları zorluklar ve Türkiye'deki eğitimlerinden sonra Gine'ye dönme konusundaki konumları analiz edilmiştir. Bu çalışma kapsamında nitel bir yöntem kullanılarak yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla 34 Gineli öğrenci ile görüşülmüştür. Araştırma sonuçları, Gineli öğrencilerin tamamına yakınının çalışma ortamı, eğitim kalitesi, hocaları ve Türk arkadaşlarıyla ilişkileri ve dinleri olan islam'ı uygulama kolaylığı gibi birçok açıdan Türkiye'de okumaktan memnun olduklarını göstermektedir. Aynı zamanda bu çalışmaya katılan Gineli öğrencilerin karşılaştığı temel zorlukların, Türkçe ile ilgili zorluklar, iş bulma ile ilgili zorluklar, iklim ile ilgili zorluklar ve Afrikalı (siyah) olma ile ilgili zorluklar olduğu belirlenmiştir. Bulgulara göre katılımcıların bir kısmı Türkiye'de eğitim gördükten hemen sonra Gine'ye dönme arzusunu dile getirmiş olsa da Gine'de iş bulmanın zorluğu veya iş bulma olasılığının düşük olması nedeniyle Gineli öğrencilerin çoğunluğunun uzun vadeli bir dönüşü tercih ettiği anlaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Uluslararası öğrenci, Gineli üniversite öğrencileri, Entegrasyon, Beyin göçü, Gine, Türkiye