Türk hukukunda madenciliğe ilişkin haklar ve bunların ticaret şirketlerine sermaye olarak getirilmesi - Uçkan, Özcan (Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1979)
Tezin ismi, ''Türk hukukunda Madenciliğe İlişkin Haklar ve Bunların Ticaret Şirketlerine Sermaye Olarak Getirilmesi''dir. Tezde başlıca iki konu üzerinde durulmaktadır: 1. Madenciliğe ilişkin haklar; 2. Bunların ticaret şirketlerine sermaye olarak geti- rilmesi. Konu, yalnızca ''Türk Hukukunda'' ele alınmış, bunun bir sonucu olarak da madenciliğe ilişkin hakların yalnızca Türk Hukukuna göre kurulmuş ticaret şirketlerine sermaye olarak getirilmesi incele- meye tabi tutulmuştur. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde ''Madenciliğin ve Maden Hukukunun Gelişimi'' ana hatları ile ortaya konulmuştur. İkinci Bölüm, ''Madencilik Faaliyetine İlişkin Haklar'' ismini taşımaktadır. Burada, önce, ''madencilik faaliyeti'' üzerinde durul- makta; madencilik faaliyetine konu olan maden kavramı, jeolojik, eko- nomik ve hukuki bakımdan inceleme konusu yapılmakta; madencilik faa- liyetinin mahiyeti ele alınmaktadır. Daha sonra, madencilik faaliye- tinden doğan haklar, genel olarak, hukuki nitelik bakımından, elde edilebilirlik açısından ve işletmeye konu olma yönünden, sırasiyle, incelemeye tabi tutulmaktadır. Tezde, bundan sonra, madenciliğe ilişkin hakların verilmesi ve devri üzerinde durulmaktadır. Üçüncü Bölüm ''Madencilik Faaliyetine İlişkin Hakların Ticaret Şirketlerine Sermaye Olarak Getirilmesi''ne ayrılmıştır. Burada, önce genel olarak ticaret şirketlerine sermaye olarak getirilebilecek de- ğerlere değinilmekte sonra da hakların getirilmesine geçilmektedir. Madenciliğe ilişkin hakların sermaye olarak getirilmesi, ayrıca, tezdeki ağırlığı sebebiyle, ele alınmakta ve önce getirilme şartları şirket tipleri ve statüleri bakınımdan incelenmekte; sonra da bunla- rın sermaye olarak getirilmesindeki şekil sorunu üzerinde durulmak- tadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Maden hakları Türkiye; Şirket sermayesi Türkiye