Bazı OO ve NO sübstitüe spiro, ansa VE bino fosfazen türevlerinin sentezi ve yapılarının karakterizasyonu - Metinoğlu, Simge (Anadolu Üniversitesi, 2013)
Bu çalışmanın ilk aşamasında 2-amino-3-hidroksipiridin ve 4-aminobenzilaminin sırası ile salisilaldehit, 5-klorosalisilaldehit ve 5 bromosalisilaldehit ile kondenzasyon reaksiyonundan altı adet ligant sentezlenmiştir (L1-L6). Daha sonra sentezlenen bu ligantların üçünün (L4-L6) indirgenmesi ile üç ligant daha sentezlenmiş ve elde edilen bütün ligantlar hekzaklorosiklotrifosfazen N₃P₃Cl₆, ile reaksiyona sokularak halkalı ansa- (B1-B3), spiro- (B4-B6) ve bino- yapısında (B7-B9) fosfazen bileşikleri elde edilmiştir. Tüm bileşiklerin yapıları, FT-IR, ¹H-, ¹³C- ³¹P- NMR spektroskopik yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Bileşik B1, B2, B3 ve B7'nin kristal yapıları X-ışınları kristallografisi yöntemi ile analiz edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Fosfazen; Moleküler spektroskopisi; Kristaller Fiziksel özellikler