Bozüyük yöresindeki fabrikaların atıksularının özelliklerini belirlenmesi ve arıtım olanaklarının araştırılması - Uygan, Neşe (Anadolu Üniversitesi, 1989)
Bozüyük yöresindeki bazı fabrikaların atıksularının özelliklerinin belirlenmesinin yanısıra, kimyasal pıhtılaştırma yöntemiyle arıtılabilirliğinin incelenmesi çalışmanın hedefidir. Üç ayrı seramik fabrikası ve saf selülozdan üretim yapan bir kağıt fabrikası atıksularının özellikleri belirlenmiştir. Seramik fabrikalarından biri ve kağıt fabrikası atıksularında bazı parametrelerin Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğindeki sınır değerleri aştığı gözlenmiştir. Seramik fabrikalarından biri ve kağıt fabrikasının atıksularında daha etkin arıtım sağlayabilmek amacıyla, ham atıksularından örnekler alınıp pıhtılaştırma-yumaklaştırma ile arıtım deneyleri yapılmıştır. Pıhtılaştırıcı olarak A12(SO4)3.18K20, FEC13.6H20 ve farklı iki organik polielektrolit artan dozlarda denenmiştir. Seramik fabrikasında tüm dozlarda tüm parametreler sınır değerlerin altına düştüğü halde kağıt fabrikasında denenen hiçbir dozda KOİ sınır değerin altına indirilememiştir. A12(SO4)3. 18HgO ve FEC13.6H2O dozu seçilirken pH değerinin 6'nın altına düşmemesi gerektiği, selipur ve superiloc dozu seçilirken dozun artışıyla polielektrolitlerin kendilerinin KOİ değerini artırdığı göz önüne alınmalıdır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Atık sular; Atık sular Arıtma