Dış ticarette döviz kuru riskinden korunma teknikleri : - Melal, Oumelkheir (Anadolu Üniversitesi, 2011)
1970'li yılların başında sabit kur sisteminin çökmesiyle birlikte döviz kuru riski ülkeler, endüstriler ve şirketler açısından ciddi bir risk kaynağı haline gelmiştir. Risk sadece döviz kurlarının sürekli oynaklık göstermesinden değil, aynı zamanda değişen kurlar karşısında firmanın değerinin ne olacağının bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle de, döviz kuru riskinin ölçülmesi ve yönetiminin gerekliği tüm işletme yönetimlerince anlaşılmıştır. İşletmelerin, döviz kuru riskinden korunmaları ya da en aza indirebilmeleri için birçok teknik bulunmaktadır. Bu tekniklerden iç hedging denilen bazılarını, işletmeler kendi başlarına uygulayabildikleri gibi; diş hedging denilen diğerlerini ise belli kuruluşlarla sözleşme şeklinde kullanmaktadırlar. Uluslararası işletmelerde döviz kuru risk yönetimi ve önemi ile bu riskten korunmak için kullanılan tekniklerin ortaya koyulmaya çalışıldığı bu çalışma, üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde döviz kuru riski ve dış ticaret faaliyetlerinde bulunan işletmelerin üzerine etkisi anlatılmıştır. İkinci bölümde ise döviz kuru riskinin yönetimi ve korunma araçları detaylı olarak sunulmuştur. Nihayet son bölümde de, Nurol Holding bünyesinde döviz kuru riskinden korunma tekniklerinin nasıluygulandığı bir örnekle irdelenmeye çalışılmıştır. Analiz sonucunda, Nurol Holding'te döviz kuru risk yönetiminin büyük bir önem taşıdığı ve döviz kuru riskinden kaynaklanan kayıpları en aza indirmek için hem iç hedging hem de dış hedging yöntemlerinin etkili bir biçimde uygulandığı saptanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kambiyo Risk yönetimi; Kambiyo problemi; Dış ticaret sermaye şirketleri