İnsansız hava aracı (İHA) yapımının proje değerlendirme ve gözden geçirme tekniği (PERT) ile planlanması - Kızıl, Fahrettin (Anadolu Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmada son zamanlarda ülkemizde ve dünyada askeri ve sivil alanda kullanımı ve önemi hızla artan İnsansız Hava Araçları (İHA) uygulama alanı olarak seçilmiştir. Bu yönüyle bugüne kadar yapılmış olan çalışmalardan ayrılmaktadır. Araştırmada şebeke analizi tekniklerinden olan Kritik Yol Tekniği (CPM-Critical Path Method) ve Program Değerlendirme ve Gözden Geçirme Tekniği (PERT-Program Evaluation and Review Technique) teknikleri ile Hedef Programlama (HP) teknikleri açıklanmıştır. İlk olarak 22 faaliyetten oluşan bir mini insansız hava aracı (İHA) yapım süreci PERT tekniği ile planlanarak zaman ve maliyet analizi yapılmış, sonrasında problem hedef programlama tekniği ile yeniden çözülerek her iki teknikle bulunan sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde, şebeke analizi ile ilgili genel olarak bilgi verilmiş ve şebeke analizi kavramları açıklanmıştır. İkinci bölümünde, şebeke analiz teknikleri ile bu araştırmanın konusu olan CPM ve PERT teknikleri detaylı olarak açıklanmış, ayrıca PERT tekniği uygulamalarına dair alanyazın araştırmasına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, hedef programlama tekniği hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise elde edilen veriler çerçevesinde mini İHA yapım sürecinin PERT tekniği ile planlaması yapılmış, hızlandırılabilecek faaliyet süreleri belirlenerek proje-ye hızlandırma işlemi uygulanmış ve hızlandırma sonuçları karşılaştırılmıştır. Sonrasında problem hedef programlama tekniği ile yeniden çözülmüş ve sonuçlar PERT tekniği ile bulunan sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Araştırmada PERT analizi ve hedef programlama çözümleri için WINQSB paket programı kullanılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: PERT, Kritik yol tekniği (CPM), Hedef programlama, Şebeke analizi.