Uluslararası hukuk perspektifinden küresel idare hukuku tartışması - Yılmaz, Nazlı (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Küresel idare hukuku kavramı, uluslararası literatürde son yıllarda ortaya çıkan popüler kavramlardan olmasına rağmen Türkiye'de bu konuda yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu sebeple bu kavram çerçevesinde var olan tartışmalar Türk hukukundaki uygulama da dikkate alınarak incelenmiştir. Uluslararası literatürde bu kavram, klasik uluslararası hukuk tanımının dışında daha geniş bir alanı tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu konuda pek çok tartışma olmasına rağmen fikir birliği oluşmuş değildir. Bu kavramın kullanılması gerektiğini savunan yazarlar yanında, bu kavramın ifade ettiği alanın aslında uluslararası hukuk kavramı içinde yer alması gerektiğini savunan yazarlar da bulunmaktadır. Tez kapsamında her iki tarafın görüşlerine yer verilse de, ülkemizde bu kavram literatürde yaygın olarak tartışılmadığından lehte yazan yazarların görüşlerine ağırlık verilmiştir. Tez kapsamında bu yeni hukuk alanının, bir alan olarak kabul edilip edilmemesine ilişkin tartışmaların yanı sıra, bu alanın olumlu ve olumsuz yanlarına da yer verilmiştir. Son olarak bu konuda spesifik birkaç uygulama örneği üzerinden değerlendirme yapılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İdare hukuku; Küresel idare hukuku, Uluslararası hukuk, İdare hukuku.