Yeni hidrazon türevlerinin sentezi ve biyolojik etki çalışmaları - Güngör, Emine Merve (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Seçici ve etkili antikanser ajanlar geliştirmek amacıyla, bu çalışmada pirimidin halkası taşıyan 13 adet yeni hidrazon türevi sentezlenmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları, IR, 1H NMR, 13C NMR ve kütle spektroskopisi ile aydınlatılmıştır. Tüm bileşiklerin 5RP7 H-ras onkogen transform sıçan embriyonik fibroblast ve L929 fare embriyonik fibroblast hücre dizileri üzerine sitotoksik etkileri MTT testi ile araştırılmıştır. In vitro etki testlerine göre, N'-benziliden-2-[(4-(4-klorofenil)pirimidin-2-il)tiyo]asetohidrazit (3a), N'-(4-(pirolidin-1-il)benziliden)-2-[(4-(4-klorofenil)pirimidin-2-il)tiyo]asetohidrazit (3d), N'-benziliden-2-[(4-(4-metoksifenil)pirimidin-2-il)tiyo]asetohidrazit (3g), N'-(4-(pirolidin-1-il)benziliden)-2-[(4-(4-metoksifenil)pirimidin-2-il)tiyo]asetohidrazit (3j) bileşiklerinin cisplatine (IC50= 1.87±0.15 µg/mL) kıyasla 5RP7 hücreleri (sırasıyla <0.97, <0.97, 1.13±0.06 ve <0.97 µg/mL IC50 değerleri ile) üzerine oldukça etkili oldukları bulunmuştur. Ayrıca aktif olduğu tespit edilen bu bileşiklerin 5RP7 hücre dizisine karşı apoptotik etkileri de akım sitometrisi ile değerlendirilmiştir. Bu dört bileşiğin de 5RP7 hücre dizisinde apoptozu indükledikleri tespit edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Hidrazon; Kanser; Apoptoz, Hidrazon, Kanser, Pirimidin.