Malign plevra sıvıları ve Malign Mezotelyoma'ya epidemiyolojik, klinik, radyolojik, histopatolojik bulgular ve plevra sıvılarında Sitogenetik Analiz'in kilnik tanıdaki değeri - Metintaş, Muzaffer (Anadolu Üniversitesi, 1991)
Plevra Sıvı Etyoloji'si nedeniyle, çalışma grubuna alınan 80 hasta da epidemiyolojik, klinik, laboratuar, radyolojik, histopatolojikverilerle; kromozom analizinden elde edilen bulguların çalışma amaçları doğrultusunda değerlendirilip, yorumlanmasıyla varılan sonuçlar şunlardır: 1-Asbest teması ve Malign Mezotelyoma, Eskişehir için tamamen bir kırsal alan sorunu olup, yalnızca bir bölgeye özgü değil; Eskişehir'in tüm çevresi için yaygın olarak söz konusudur. Beklenen yıllık insidens, asbest üretim bölgelerindeki kadar yüksektir. Diğer ülkelerdeki asbest temas riski ticari gereklere bağlı olup, önlerle temasın minumuma indirilmesi ya da ortadan kaldırılabilmesi mümkünken; kırsal bölgede çevresel temas, yöre halkı için doğduğu, büyüdüğü, geçindiği, yaşadığı yer olması itibariyle bir zorunluluktur. Dolayısıyla da bir sosyal problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Önlemler olarak çözüm zordur. İkna yolu ile halkın günlük kullanımından çıkarılsa bile, yerleşim yerlerinde çevresel temas devam edecektir. Bu nedenle problemin çözümü geniş bir sosyo-ekonomik politikayı gerektirir. 2-Sigara ve asbest teması, Bronş kanseri'nde önemli iki etmendir. İkisinin birlikteliği riski normal popülasyona göre neredeyse 90 misli arttırmaktadır. Dolayısıyla bu yöre halkı için sigara, üzerinde daha da titizlikle durulması gereken önemli bir konudur. 3-Malign Mezotelyoma'nın başlangıçtaki klinik seyri sinsi ve yavaştır. Ancak iki-üç ay içerisinde toraks'ayerleşerek, pulmoner sistem bulgularının hakim olduğu bir semptom şikayet tablosu oluşturur. Patolojinin toraks içerisindeki yerleşimi ve daha çok lokal invazyonlarla yayımına bağlı olarak, fizik muayenede de esas olarak pulmoner sisteme özgün bulgular alınır. Hastalığın ilerlediği olgularda, Frozen Chest gibi nispeten daha spesifik bir tablo ortaya çıkar.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: Asbestoz; Mezotelyom; Akciğerler Hastalıklar; Plörezi