Tertiary level efl teachers' and students' opinions about an ideal EFL textbook - İlkyaz, Nuray Pelin (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Ders kitapları, yabancı dil öğretme ve öğrenme sürecinin merkezinde yer almaktadır. Ders kitaplarının aktif kullanıcıları olan öğrenciler ve öğretmenler için önemi göz önünde alındığında, bu çalışma yükseköğretim seviyesinde İngilizce öğrenenlerin ve öğretmenlerinin ideal bir İngilizce ders kitabının nitelikleri hakkındaki görüşlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, her iki paydaşın fikirlerine ilişkin derinlemesine bilgi edinmek için nitel ve nicel yöntemleri birleştiren karma yöntemli bir araştırma tasarımı benimsenmiştir. Türkiye'deki bir devlet üniversitesinin hazırlık programında okuyan 384 hazırlık öğrencisi ve aynı hazırlık programında genel İngilizce öğreten 115 İngilizce öğretmeni tarafından 37 maddelik bir öğrenci ve öğretmen anketi yanıtlanmıştır. Sonrasında ise, her dil seviyesinden toplam 15 gönüllü öğrenci ve 10 gönüllü öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada iki araştırma sorusuna yanıt aranmıştır. İlk araştırma sorusu için sonuçlar nicel verilerin betimsel istatistikleri ve nitel verilerin içerik analizi ile elde edilmiştir. Çıkarımsal istatistikler uygulanarak, paydaşların ideal bir ders kitabının niteliklerine ilişkin fikirleri arasındaki farklılıklar ve benzerlikler araştırılmıştır. Sonuçlar, etkinliklerde çeşitliliğin, ilginç konuların, ekstra etkinliklerin, otantik materyallerin, renkli bir tasarımın, kelime listesinin ve daha etkili çevrimiçi materyallerin ideal bir İngilizce ders kitabının sahip olması gereken özellikleri arasında gösterilmiştir. Çalışma kitabı, sözlük ve sınav ipuçlarının sunulmasının gerekliliği konusunda ise bazı farklı görüşler gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak, mevcut çalışma öğretmenler, dil kurumları, ders kitabı yazarları ve yayıncıları için bazı çıkarımlar ortaya koymaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İngilizce ders kitapları, Ders kitabı seçme ve değerlendirme, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenler ve öğretenler, Yabancı dil öğretimi materyalleri