Çağdaş heykelde denge - Yılmaz, Selçuk (Anadolu Üniversitesi, 1999)
Çağdaş Heylelde Denge, adlı bu çalışmada, ''denge'' kavramı genel olarak ele alınmış, dengenin tasarım için önemi ve gerekliliği vurgulanmıştır. Birinci bölümde görsel dengeyi oluşturan faktörler; Ağırlık, Kütle ve Boşluk, Yüzey, Ölçü ve Oran gibi unsurların bir yapıtta denge kurma prensipleri çeşitli şema ve örnek eserler aracılığıyla incelenmiştir. Dengenin yapıt kurgusunda aldığı estetik değerler araştırılmış, yapıt için vazgeçilmez bir sonuç olma özelliği olduğu görülmüştür. Yüzyıllar boyunca dini ve toplumsal geleneklerin etkisinde yaşayan heykel, yüzyılımızda endüstriyel gelişmeler ve malzeme kullanım olanaklarının genişletilmesiyle biçim ve içerik yönünden büyük değişimlere uğramıştır. Bu değişim heykelde kütlenin parçalanarak, boşluğun dili çözülmüş, heykelde en güzel ifade şekli olarak, kütlenin boş-dolu hacimlerle ifadesi seçimiş çağdaş malzeme ve teknoloji ile yeni denge anlayışlarına ulaşmıştır. İkinci bölümde dengenin tasarım ögeleriyle olan ilişkisi, şekiller ve örnek eserler aracılığıyla ele alınarak ''denge durumu''nun tasarımdaki görsel etkileri incelenmiştir.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: Heykel