Özel eğitimde öğretmenlik uygulaması destek eğitim portalının öğretmen adaylarının öğretmenlik becerileri üzerindeki etkisi - Gezer, Mehmet Seçkin (Anadolu Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmada araştırma kapsamında geliştirilen Özel Eğitimde Öğretmenlik Uygulaması Destek Eğitim Portalı (ÖZUDEP)'nın öğretmen adaylarının öğretmenlik becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma nitel ve nicel verilerin bir arada kullanıldığı çok aşamalı desene uygun olarak tasarlanmış bir karma yöntem araştırması olarak yürütülmüştür. Araştırmanın gereksinim belirleme aşamasında 10 öğretim elemanı ile nitel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel verilerin analizi doğrultusunda öğretmen adaylarının ihtiyaçları belirlenmiş ve buna yönelik portal geliştirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri rastgele atama yoluyla belirlenen deney (n=30) ve kontrol (n=30) grubundan elde edilmiştir. Araştırmanın birincil nicel verileri deney grubuna yönelik uygulanan öntest ve sontest puanlarının ilişkili örneklemler t-testi analizleri gerçekleştirilerek edilmiştir. İkincil nicel verileri ise deney ve kontrol gruplarının sontest puanlarının ilişkisiz örneklemler t-testi analizleri gerçekleştirilerek elde edilmiştir. Araştırmada deney grubunda bulunan 12 öğretmen adayından da yarı-yapılandırılmış görüşmeler yoluyla nitel veriler toplanmış ve betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları ÖZUDEP'i kullanan öğretmen adaylarının öntest-sontest puanları arasında sontest lehine anlamlı fark bulunduğunu ortaya koymuştur. Deney ve kontrol grubu sontest puanları arasında deney grubu lehine anlamlı fark ortaya çıkmıştır. Araştırmanın nicel bulguları ÖZUDEP'in öğretmen adaylarının beceri öğretimi, kavram öğretimi ve günlük plan hazırlamaya ilişkin öğretmenlik becerileri üzerinde olumlu yönde etkileri olduğunu göstermiştir. Araştırmanın nitel bulguları da ÖZUDEP'in öğretmenlik becerileri üzerinde olumlu yönde etkileri olduğunu ortaya koymuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No:2209E151".
Keywords: Özel eğitim, Öğretmenlik uygulaması, Öğretmen adayları