Takının tarihsel gelişim süreci ve 21. yüzyılda takı anlayışı : - Yeşilmen, Nesrin (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Tanrı ile iletişim kurma, tılsım, büyü, içgüdüsel korunma isteği ve doğa üstü olaylara ilgi gibi nedenlerle üzerinde obje taşımaya başlayan insanoğlu takı kültürünün temellerini atmıştır. Çok eski tarihlerden, 18. yüzyıla kadar zanaat olarak görülen kuyumculuk ve takı; 18. yüzyıldan sonra sanat alanına girmeyi başarabilmiş ve çağdaş sanat tarihinde yer edinmiştir. Sanatçıların yaptıkları eserlerle takı sanatı çok önemli gelişmeler kat etmiştir. Tüm bu oluşumların ışığında bugün takı sanatı dendiği zaman akla ilk gelen unsurlardan biri farklı malzemelerle üretilen özgün takılar olarak düşünülebilir. Sadece değerli metallerin ve taşların kullanıldığı klasik takılar yerini daha modern, sınırların olmadığı ve her tür malzemenin kullanılabildiği takılara bırakmıştır. Bu tez de ise insanlık tarihi ile aynı olan takı kültürü ve bu kültürün 21. yüzyılda sanatsal bağlamda takıya yansımaları araştırılarak, kültürümüzde de önemli yeri olan ve tarihi Neolitik döneme dayanan seramik sanatı ve metal kili sentezinden doğan çağdaş takılar yapılması amaçlamaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1602E057".
Keywords: Mücevherler Tasarım; Kil; Seramik el sanatı; Takı, çağdaş, seramik, metal kili.