Kamu maliyesi açısından ulusal piyangolar - Staub, Selva (Anadolu Üniversitesi, 1993)
Günümüzde pekçok ülkede devletlerin finansman kaynaklarından birisi de piyangolardır. Özellikle konunun güncelliği ve bir gelir kaynağı olarak kamu gelirleri içindeki önemi gözönüne alınarak bu ko- nuda bir çalışma yapılmasına karar verilmiştir. İlk olarak konunun ta- nıtımına çalışınılmış ve ülkemizdeki ve dünyadaki tarihi gelişimi ve incelenmiştir. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri ve ülkemizdeki idari yapılar incelenmiş ve üçüncü bölüm olan son bölümde Milli Piyan- gonun sosyal etkilerinin analizi ile birlikte, bir kamu geliri olma yönü incelenmiştir. Piyango gelirleri incelendiğinde mali tekel olarak piyango gelirlerinin bir vergileme methodu olduğu ve biletlerin tüke- ticiye satılmasıyla tüketiciden bir verginin alınmış olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca bilet fiyatı üzerinden alınan Katma Değer Vergisi ile iki verginin birarada tahsil edildiği görülmüştür.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Piyangolar Türkiye