Robust controller design for time-delay systems = - Elmuhandes, Sana (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Bu tezin ana amacı, doğrusal zamanla değişmeyen geri-tipli (retarded) za man gecikmeli sistemleri çoklu belirsiz zaman gecikmelerinin varlığı durumunda gürbüz kararlı kılacak bir yöntem sunmaktır. Sonuç olarak, önerilen yöntem en iyi garantili üstel yaklaşım oranını elde etmektedir. Bu yöntemde, iki karar veri ciyle formüle edilmiş en küçük-en büyük dinamik oyun problemi kullanılarak en kötü zaman gecikmesi için spektral apsis en aza indirgenmiştir. Algoritmalar, formüle edilmiş problemi en dik gradyan inişine/çıkışına bağlı olarak çözmek için önerilmiştir. Ayrıca, denetleyicinin serbest parametrelerinin tasarlanması için bir başlangıç prosedürü önerilmiştir. Hem en küçük-en büyük oyunu hem de başlangıç prosedürü, bütün bir gürbüz çıktı geri beslemeli denetleyici tasarım algoritması oluşturmak için kullanılmaktadır. Önerilen denetleyici tasarım algoritmasını uygu layan bir yazılım paketi oluşturulmuştur. Açıklayıcı sayısal örnekler çözülmüştür.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Zaman gecikmeli sistemler; Zaman gecikmeli sistemler, özdeğerler, belirsiz zaman gecikmeleri, en küçük-en büyük problemi, gürbüz kararlılık, geri beslemeli denetleyici