Algılanan örgütsel destek, iş benimseme, iş tatmini, iş sadakati ve yaşam tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesi : Gençlik ve Spor Bakanlığı çalışanları örneği - Ekşi, Şehriban (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmada Ankara Gençlik ve Spor Bakanlığı çalışanları örneği üzerinden Algılanan Örgütsel Destek, İş Benimseme, İş Tatmini, İş Sadakati, Yaşam Tatmini kavramları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Yapı geçerliliğinin belirlenebilmesi amacıyla açımlayıcı faktör analizinden (AFA) ve değişkenler arası ilişkilerle ortaya konan kuramsal yapının ve ölçek geçerliliğinin test edilmesi amacıyla first/lower order (birinci düzey) ve second/higher order (ikinci düzey) doğrulayıcı faktör analizinden (DFA) yararlanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen puanların güvenilirliğinin test edilmesi amacıyla iç tutarlılık katsayısı (Cronbach Alpha) hesaplanmıştır. Betimsel analiz yöntemi olarak da frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapmadan yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda iş tatmini boyutunun güvenilirlik sonucu 0.85; iş sadakati boyutunun güvenilirlik düzeyi 0.63; iş benimseme boyutunun güvenilirlik düzeyi 0.84; yaşam tatmini boyutunun güvenilirlik düzeyi 0.80; algılanan örgütsel destek boyutunun güvenilirlik düzeyi 0,78 olarak tespit edilmiştir. X2/Sd oranı 2.64; RMSEA indeksi 0.061; NFI indeksi 0.893; CFI indeks değeri 0.939; GFI indeksi 0.884; AGFI indeksi 0.885 olarak hesaplanmıştır. AFA sonucunda elde edilen faktör yapısı doğrulanmış ve faktör yapısının geçerli bir model olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada algılanan örgütsel destek, iş benimseme, iş tatmini, iş sadakati ve yaşam tatmini değişkenlerinin birbirlerine olan etkileri bağlantısal olarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda algılanan örgütsel desteğin iş benimsemeyi 0,643 düzeyinde; iş benimsemenin iş tatminini 0,741 düzeyinde; iş tatmininin iş sadakatini -0,314 düzeyinde; iş tatmininin yaşam tatminini 0,671 düzeyinde etkilediği tespit edilmiştir. İncelemeden elde edilen sonuçlara göre uygulamaya ve araştırmaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İş tatmini; Örgütsel destek, İş benimseme, İş tatmini, Yaşam tatmini, İş sadakati.