Milletlerarası özel hukukta ürün sorumluluğu - Şengür, Esin (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Milletlerarası Özel Hukukta Ürün Sorumluluğu başlığını taşıyan bu çalışmada ürün sorumluluğu, milletlerarası özel hukuk ve Türk milletlerarası özel hukuk düzenlemeleri çerçevesinde incelenmiştir. Bu çalışma, milletlerarası ticaretin gelişimiyle birlikte sıklıkla karşılaşılan bir sorun haline gelen ürün sorumluluğunun milletlerarası özel hukuk açısından değerlendirilmesi gerekliliğinden kaynaklanmaktadır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın Birinci Bölümünde, ürün sorumluluğu maddi hukuk açısından ele alınmıştır. Bu bölümde ürün sorumluluğu kavramı tanımlandıktan sonra, tanım, ürün sorumluluğunda ilişkin uyuşmazlıklarda yer alan ürün ve üretici gibi unsurlar açıklanarak genişletilmiştir. Bu bölüm ürün sorumluluğunun dayandırıldığı sorumluluk esasları açıklanarak sona erdirilmiştir. Çalışmanın İkinci Bölümünde, öncelikle milletlerarası özel hukukta zarar görenin korunması mülahazasının ürün sorumluluğuna ilişkin uyuşmazlıklara etkisi incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca ürün sorumluluğuna ilişkin uyuşmazlıklarda milletlerarası yetki ve uygulanacak hukuk, kanuni rejimlerin yanı sıra milletlerarası sözleşmeler rejimi çerçevesinde de değerlendirilmiştir. Çalışmanın Üçüncü Bölümünde, Türk Milletlerarası Özel Hukukunda Ürün Sorumluluğu başlığı altında ürün sorumluluğuna ilişkin uyuşmazlıklarda uygulanacak milletlerarası yetki ve bağlama kuralları, Türk Milletlerarası Özel Hukuk Mevzuatı ve Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul hukuku Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kanunlar ihtilafı Ürün sorumluluğu; Kanunlar ihtilafı Ürün sorumluluğu Türkiye