Marka genişletme stratejileri ve perakendeciler açısından değerlendirilmesi - Ünal, Özlem (Anadolu Üniversitesi, 2006)
Son yıllarda işletmeler giderek artan bir şekilde aynı marka adı ile yeni ürün ve ürün çeşitleri sunarak "marka genişleme" stratejisi izlemektedirler. Bunun ana nedeni marka genişleme stratejisinin yeni ürün sunumundaki maliyetleri azaltması ve satış artışı sağlamasıdır. Fakat marka genişlemenin ana marka ve işletmeye olumlu olumsuz çok önemli başka etkileri vardır. Marka genişleme stratejisinin uygulanış amaçlarından biri de perakende raflarına daha kolay girmek ve daha fazla yer kazanmaktır. Firmaların genellikle güçlü markalarıyla uyguladıkları bu strateji perakendecilere de bazı faydalar sağlamasına rağmen oldukça önemli sıkıntılara da sebep olmaktadır. Bu çalışmada marka genişleme stratejilerine perakendeci bakış açısıyla yaklaşılmış, perakendeciler üzerinde yarattığı olumlu olumsuz etkiler incelenmiştir. Çalışma üç bölümdür. İlk bölümde genel olarak ürün ve marka kavramları üzerinde durulmuş, ikinci bölümde marka genişleme stratejisi hakkında bilgi verilmiş, son bölümde iseçeşitli perakende zincirlerinin firmaların marka genişleme stratejilerine bakış açısı ve bu stratejilerin perakendeciler üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Markalı ürünler Yönetim; Markalı ürünler Pazarlama yönetimi; Perakendecilik