The mediating role of corporate social responsibility perception on the relationship between organizational commitment and job performance - Bature, Masud Aminli (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Kurumsal sosyal sorumlukla ilişkili konular farklı alanlarda uzun zamandır çalışılmaktadır. Fakat kurumsal sosyal sorumluğun iç paydaşlar tarafından nasıl algılandığı oldukça kısıtlı sayıda araştırmacı tarafından çalışılmıştır. Bu nedenle, sosyal kimlik kuramı ve paydaş kuramlarından hareketle bu çalışmada kurumsal sosyal sorumluluk algısının örgütsel bağlılık ve iş performansı arasındaki ilişkide aracılık etkisi Nijerya bankacılık sektöründe araştırma konusu yapılmaktadır. Çalışma kapsamında yürütülen kapsamlı literatür taramasının ardından üç bölümden oluşan bir anket aracılığıyla banka çalışanlarından veri toplanmıştır. Toplam olarak 300 anket dağıtılmış, fakat 208 geçerli anket araştırma sürecinde analiz edilmiştir. Araştırma bulguları kurumsal sosyal sorumluluk algısının örgütsel bağlılık ve iş performansı arasındaki ilişkide aracı etkisi olmadığını göstermektedir. Fakat elde edilen sonuçlar örgütsel bağlılık ve kurumsal sosyal sorumluluk arasında olumlu ilişki olduğuna işaret etmektedir. Ayrıca, çalışanların performans düzeyiyle sosyal ve sosyal olmayan paydaşlara, çalışanlara ve müşterilere ilişkin kurumsal sosyal sorumluluk algısında doğrudan ilişki saptanmış, bu ilişki devlete yönelik kurumsal sosyal sorumluluk algısında görülmemiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde örgüt yöneticileri ve iç paydaşlar açısından uygulamaya dönük çıktılar ve gelecekte bankacılık sektöründe örgüt geliştirme faaliyetlerine ilişkin öneriler sunulmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kurumsal sosyal sorumluluk, Örgütsel bağlılık, İş performansı, Sosyal kimlik kuramı, Paydaş kuramı, Bankacılık sektörü, Nijerya