Mikroişlemci kontrollu ağırlık ölçme sistemi - Tora, Hakan (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Ağırlık ölçme sisteminde, 8085 mikroişlemci ve yük hücresi kullanılmıştır. Ölçme yük hücresinden gelen elektriksel sinyalin (Bu sinyal uygulanan ağırlıkla orantılıdır) instrumantasyon kuvvetlendiricisinde yükseltilmesiyle yapılmıştır. Yükseltecin kazancı aynı zamanda ölçekleme işlemini de yapmaktadır. Daha sonra yükselteç çıkışı 4 1/2 dijitlik bir DVM'den geçirilerek ağırlık bilgisi sayısal olarak mikroişlemciye aktarılmaktadır. Uygun yazılımlarla bu bilgi 7-parçalı göstergelerde ton olarak gözlenmektedir. İlgili elektronik devrede bir adet 8085 mikroişlemcisi, iki adet 8155PIO, bir adet 2764 (8Kx8) EPROM, bir adet 6264 (6264) RAM, bir adet 8279 Programlanabilir Tus/Gösterge Arabirimi, bir adet 7135 DVM (4 1/2 ) ve bir adet INA101 İnstrumentation Amlifier entegreleri kullanılmıştır. Bunlara ek olarak iki adet 74LS139 decoder, bir adet 74LS 138 decoder, bir adet 74LS373 Latch entegreleri ve altı adet 7-parçalı gösterge de bulunmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ağırlık ve ölçüler; Mikroişlemciler