Vernal konjonktivit etyopatogenezinde immünoglobülin E'nin rolü - Şen, Hasan (Anadolu Üniversitesi, 1989)
Vernal konjonktivitin etyopatogenezinde IgE'nin rolünü ve sodyum kromalinin vernal konjonktivit tedavisindeki etkinliğini araştırmak amacını güden çalışmamızda 30 vernal konjonktivit hastası incelenmiştir. Kontrol grubu olarak eş yaş grubu oluşturan 10 kişi seçilmiştir. Serum ve gözyaşı IgE düzeyleri radioimmunassey yöntemi ile ölçülmüştür. Serum IgE düzeyleri vernal konjonktivitli hastalarda ortalama 192,478 kU/1, kontrol grubunda ise ortalama 37,050 kU/1, gözyaşı IgE düzeyleri ise vernal konjonktivitli hastalarda ortalama 7,360 kU/1, kontrol grubunda ortalama 0,657 kU/1 olarak bulunmuştur. Vernal konjonktivitli hastalarda % 2'lik sodyum kromalin damla 4 hafta süresince uygulanmıştır. 4 haftalık tedavi sonrasında subjektif bulgularda ise %67,8 , objektif bulgularda ise %72,8 iyileşme sağlanmıştır. IgE düzeyi yüksek olan olgularla düşük olan olguların sodyum kromalin tedavisine verdikleri yanıt arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Vernal konjonktivitte IgE'nin gözyaşında ve serumda yüksek olarak bulunması tip I aşırı duyarlılık reaksiyonu ile ilişkisini ortaya koymuştur.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: Vernal konjunktivit; İmmünoglobülinler; Konjunktivit