Petri ağlarında örtüşmeli ayrıştırma ve genleştirme kullanılarak kontrolör tasarımı - Aybar, Aydın (Anadolu Üniversitesi, 2001)
Kesikli olay sistemlerin modelleme yöntemlerinden, Petri ağı, vektörel, otomata ve dil gösterimleri incelenmiştir. Bugüne kadar sürekli durum sistemleri için kullanılmış olan ve kesikli durum sistemlerinin yalnızca vektörel gösterimi için uygulanmış olan örtüşmeli ayrıştırma genleştirme işlemleri, Petri ağları, otomata ve dil gösterimlerine ilk kez bu çalışmada uygulanmıştır. İçerme prensibi yine bu çalışmada Petri ağları, otomata ve dil gösterimleri için ilk kez tanımlanmıştır. Petri ağı ve otomata gösterimlerinin her biri için, örtüşmeli ayrıştırmaya dayalı dışmerkezli kontrolör tasarım yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemlerle tasarlanan kontrolörler, sistem çıkmazı meydana gelmemesini garanti etmektedir. Ayrıca bu çalışmada, sistem çıkmazı meydana gelmesine izin vermeyen bir dil tasarım yöntemi de önerilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Petri ağları; Yönetimsel denetim sistemleri; Ayrık zaman sistemleri