Karışımların dielektrik sabiti - Ünaldı, Tevfik (Anadolu Üniversitesi, 1989)
Dielektrik malzemeler, günümüz elektrik-elektronik mühendisliğinde oldukça geniş uygulama alanlarına sahiptir. Her dielektrik malzeme için bağıl dielektrik sabiti adı verilen boyutsuz bir nicelik mevcut olup, bu sabitin büyüklüğü malzemenin cinsine bağlı olarak değişmektedir. Eğer, saf haldeki malzemelerin dielektrik sabitleri, bizim için gerekli olan dielektrik sabiti değerinden farklıysa, bu malzemeleri, başka saf malzemelerle karıştırılarak istenen dielektrik sabitli malzeme elde edilebilir. Karışımlar, dielektrik özellikleri bakımından bileşenleri paralel konunumda bulunan karışımlar, bileşenleri seri konumda bulunan karışımlar, ista tiksel karışımlar ve matris karışımlar olmak üzere dört grupta toplanabilir. Her karışım türü için ayrı ayrı bağıntılar mevcutken, bir karışıma ait çeşitli hacimsel kesir değerlerinde daha yaklaşık değerler veren birden fazla bağıntı elde edilmiştir. İki saf dielektrik maddeyle bu dört karışım türü ayrı ayrı oluşturulduğunda her karışım için farklı dielektrik sabiti değeri elde edilir. Dolayısıyla, arzu edilen bir dielktrik sabitine sahip dielektrik madde oluşturulmal istendiğinde, karışımı oluşturan bileşenlerin dielektrik sabitleri önemli rol oynar ve bunlardan oluşacak karışıma ait karışım türünün seçilmesi gerekir. Bu çalışmada, çeşitli karışım türleri ve onların özel karışımları üzerine ileri sürülen teoriler biraraya getirilmeye çalışılmış ve bunlar arasındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konarak karşılaaştırılmaları yapılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Dielektrik; Dielektrik sabiti; Karışımlar (Elektronik)