Türk basınında tutundurma çalışmaları ve ansiklopedi kampanyası - Cangöz, İncilay (Anadolu Üniversitesi, 1995)
"Türk Basınında Tutundurma Çalışmaları ve Ansiklopedi Kampanyası" başlıklı bu çalışma, Türk basınının son yıllarda toplumda girdiği etkileşimi konu almakta ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tutundurma kavramı gazetecilik, haber ve tiraj kavramlarıyla olan ilişkileri bağlamında irdelemeye çalışılmıştır. İkinci bölümde önce Osmanlı İmparatorluğu, sonra da Cumhuriyet döneminde yazılı basının gelişme süreci özetlenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise Türkiye'nin en yüksek tirajına sahip gazeteleri arasında yer alan Hürriyet, Milliyet ve Sabah'ın 1990-1992 yıllarındaki tutundurma çalışmaları ve ansiklopedi kampanyaları yer almaktadır. Bu araştırmanın sonucuna göre, 1990'lı yıllarda Türk basınında yoğun bir tutundurma etkinliğinin ortaya çıktığından söz etmek mümkündür. Bu ivme 1992 yılı sonunda özellikle ansiklopedi kampanyası ile daha da artmıştır. Ancak sözkonusu gelişmenin basının toplumla iletişimini arttırmada fazla başarılı olamadığı, tersine bu sektörde yaşanan ekonomik krizi giderek arttırdığı, haberciliği olumsuz yönde etkilediği ve Türk basınındaki tekelleşmeleri daha da yoğunlaştırdığı gözlenmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Satış geliştirme; Basın Pazarlama