İşletmelerde zaman yönetimi Eskişehir Arçelik Buzdolabı İşletmesinde bir uygulama - Uslu, Hüsnü (Anadolu Üniversitesi, 1997)
İşletmeyi sınırlayan önemli faktörlerden birisi de zamandır. İşletmede çalışanlar zamanlarını verimli bir şekilde kullandığı müddetçe işletmeye olan katkıları artacaktır. Bu sebeple işletmelerde zamanın iyi planlanması ve uygulanması gereklidir. Zamanı çeşitli şekillerde tanımlamak mümkündür. Kişilerin kendi ihtiyaçlarını tatmin etmede kullandığı zaman ''kişisel zaman'' olarak adlandırılırken, işletme için harcadıkları zaman ''örgütsel zaman'' olarak bilinir. İşletme yöneticilerini ilgilendiren esas olarak örgütsel zamandır. Çünkü örgüt içinde, örgütün amaçlarına hizmet eden işletme için harcanan zamandır. Örgütsel zamanın en verimli şekilde kullanılması hem işletmeye katkı sağlayacak hem de çalışanların çalışma zamanları dışında kendilerine de vakit ayırarak, kişisel ihtiyaçlarını tatmin etmesine yolaçacak, böylece çalıştığı işletmesine katkısının daha fazla olmasına yolaçacaktır. İşletme çalışanları zamanı planlayamamaktan, planladığı zamanı istediği şekilde kullanamamaktan şikayet etmektedir. Oysa zamanın kullanımına yönelik modern teknikler, yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerin öncelikle işletme yöneticileri tarafından bilinmesi ve uygulanması, daha sonraki aşamada bu yöntemlerin tüm organizasyona uyarlanması işletme başarısı için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada zaman ile ilgili kavramlara zamanın kullanılmasına karşılaşılan sorunlara ve bu sorunların çözümüne yönelik alınabilecek önlemlere yer verilmiş ve bir uygulama ile bu görüşler desteklemeye çalışılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Zaman yönetimi