Sahte belge düzenleme fiili ile işlenen vergi kaçakçılığı suçunda fail - Görgü, Elif (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Sahte belge düzenleme fiili ile işlenen vergi kaçakçılığı suçu 213 sayılı Vergi Usul Kanunu' nun "Kaçakçılık Suçları ve Cezaları" başlıklı 359. maddesinin b-1 bendinde düzenlenmiştir. Maddede "vergi kanunları uyarınca tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan ...belgeleri... belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler ... cezalandırılır." hükmüne yer verilmiştir. Sahte belge düzenleme fiili ile işlenen vergi kaçakçılığı suçu genellikle tüzel kişilik veya kişi topluluğu altında işlenmektedir. Mevzuatımızda adi şirket ve ticaret şirketlerinin dağınık ve karmaşık yapısı, kanuni temsilcilerin bir çok kişiden oluşması ve sıkça değişmesi sebebiyle failin cezaların şahsiliği ilkesine uygun olarak tespitinin yapılması zorlaşmaktadır. Bu sebeple ceza yargılamasında sahte belge düzenleme fiili ile işlenen vergi kaçakçılığı suçunda failin tespiti ayrıca önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda çalışmamızda sahte belge düzenleme fiilinin failinin belirlenmesi ele alınmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Vergi kaçakçılığı; Vergi hukuku