Gözboncuğu renklerinin seramik ve cam tasarımında kullanımı - Sümengen, Olgu (Anadolu Üniversitesi, 2004)
Cam ve seramik, tarih öncesinden bu yana insan yaşamında hem işlevsel hem de estetik anlamda önemli yer tutmuş iki malzemedir. Ancak taşıdıkları benzerliklere rağmen, kimyasal özellikleri ve teknik olarak uyuşmazlıkları sebebiyle, yüzey renklendirmenin dışında, artistik formlarda, teknik bakımdan bir arada kullanılmalarının oldukça güç olduğu söylenebilir. Dünyadaki ilk cam örneklerden olan gözboncuğu, sahip olduğu anlam nedeniyle yaygın bir kültür ögesidir. İlk gözboncuğu örneklerinin seramikten yapıldığı göz önüne alındığında, cam gözboncukları üretilirken bu seramik boncukların model alındığı düşünülmektedir. Tarih öncesinden beri hep yan yana çeşitli kullanım alanlarında varlığını sürdüren bu iki malzemenin yeni form üretiminde de yan yana kullanılabilirliği araştırılmaktadır. Bu çalışmada tarih öncesinden beri süregelen geleneksel seramik ve cam gözboncuğu form ve renklerinin anlam ve simgesel özelliklerinden yola çıkılarak görsel zenginliği artırmak amacı ile cam ve seramik şekillendirme yöntemlerinin bir arada uygulanışı araştırılmıştır. Çeşitli cam ve seramik bünyeler kullanılarak üretilen gözboncuğunun ve renklerinin, yaratıcı artistik form tasarımına çıkış noktası oluşturması amaçlanmıştır. Bunun yanında farklı malzemeler ve bu malzemelerin üretim teknikleriyle yeni üç boyutlu ve iki boyutlu formların gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Seramik el sanatı; Cam sanatı; Renk, Tasarımda