İş geliştirme alanları (İGA) aracılığı ile kent merkezleri pazarlaması : - Ersoy, Özgür (Anadolu Üniversitesi, 2011)
Bugünün rekabet ortamında mekanlar da birbirleriyle yarışmakta ve mekan pazarlama kavramı bölgeler için güçlü imajlar yaratarak ziyaretçilerin, turistlerin, yatırımcıların, kurumların bölgeye çekilmesi hedeflerinde önemli bir rol üstlenmektedir. Bu sebeple kentlerini marka haline getirmeyi başaran ülkeler ekomik rekabette de avantajlar sağlamaktadır. Bu çalışmada; 1970‟lerdeki ekonomik koşullar ile kent merkezlerinden koparak yöre kentlere yönelen, zamanını dev alışveriş merkezlerinde harcamayı tercih eden Kanada halkının eğilimine karşı, bir grup esnafın bir araya gelerek kent merkezlerindeki ticari hayatı tekrar canlandırmayı amaçlayan, bölgelerini ziyaret edilmesi, yaşanması ve yatırım yapılması gereken bir yer olarak konumlandırmayı hedefleyen ve sonra "İş Geliştirme Alanları" (İGA) adı altında örgütlenen bu akıl dolu yapının mekan pazarlama yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilmesi yapılacaktır. İlk kez Toronto‟da doğan ve Toronto‟nun en onemli ihracatı olarak da tanımlanan bu yaklaşım, dünyanın birçok gelişmiş ülkesine de götürülmüş ve kent merkezlerindeki ticareti uydu kentlere karşı koruyabildiği gibi mekan pazarlama stratejilerini de kullanarak şehirlerin genel markalaşma hedeflerinde etkin bir rol üstlenmiştir. Çalışmanın kuramsal bölümünde Kanada‟daki kentsel değişim ve İGA‟ların doğmasını hazırlayan zemin ile mekan pazarlama kavramı açıklanmaktadır. Çalışma kapsamında kentsel mekanı pazarlama olgusu İGA‟lar örneğinde ele alınmış ve bu alanda yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Mekan pazarlama olgusu ilk kez Kotler ve Levy tarafindan 1969 yılında kullanılmıştır. 1990‟lı yıllarda ise konu ile ilgili çalışmaların yoğunlaştığı görülmüştür. Mekan pazarlama yaklaşımı küreselleşen rekabet ortamında bölgeler için giderek önem kazanmakta ve küresel başarıya ancak yerel gelişmeyle ulaşılabilmektedir. Yerel gelişmenin önemini bilen Toronto kenti ve çekici kent ortamı yaratma sürecinde çok önemli bir yeri olan İGA yaklaşımı araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Araştırmanın temelini niteliksel (qualitative) araştırma yöntemi oluşturmakta ve bu bağlamda döküman incelemesi ile TİGA‟nın yönettiği Toronto Semtini Tanı iletişim kampanyası incelenmektedir.
Keywords: Marka şehir; Kent tanıtımları; Markalaşma (Pazarlama)