Afganistan ve Kanada eğitim sistemlerinin örgütsel yapı ve tarihsel gelişimlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Basirat, Ali (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmada, Afganistan ve Kanada eğitim sistemlerinin örgütsel yapı ve tarihsel gelişimin aşamalarını, benzer ve farklı yönlerini karşılaştırmalı olarak incelemek amaçlanmıştır. Araştırma, bilimsel araştırma yöntemlerinden biri olan nitel araştırmada doküman yöntemine dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Taranan kaynaklardan iki ülkenin eğitim sistemlerine ilişkin mevcut mevzuat, resmi internet sitelerinde kayıtlı bilgi, doküman olan belgeler, uluslararası kuruluşların ilgili raporları, karşılaştırmalı eğitim alanındaki kitaplar, tezler ve yayınlanmış makalelerden yararlanılmıştır. Afganistan Kültür Bakanlığı Milli Kütüphanesi ve Kanada Milli Egitim Kütüphanesi ile çeşitli özel ve devlet kütüphanelerin kaynakların resmi internet sitelerinden yararlanıp Afganistan ve Kanada eğitim sistemleri bazı alt problemler çerçevesinde ele alınmıştır. Öncelikle iki ülkenin eğitim sistemlerinin tarihsel gelişim aşamalarına ilişkin tespit ve yorumlara yer verilmiştir. Daha sonra eğitim sistemlerinin örgütsel yapıları incelenmiş, yasal mevzuata değinilmiş ve teşkilat yapılarına yer verilmiştir. Çalışmada her iki ülkenin de tarihsel süreç içerisinde ülke eğitimini etkileyen zorluklarla karşılaştığı tespit edilmiştir. Örgüt yapılarında, yasal düzenlemeler çerçevesinde Afganistan merkeziyetçi ve Kanada merkeziyetçi olmayan yapılara sahip oldukları gözlemlenmiştir. Ancak uygulamada Kanada'nın yerel yönetimlere çeşitli yetkiler verdiği öğrenilmiştir. Ayrıca sık sık değişen yasal düzenlemelerin usulsüzlüklere neden olduğu ve eğitime ayrılan yüksek finansman miktarının eğitimi olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın bir diğer sonucu da merkeziyetçiliğin ve bürokrasinin azaldığı kurumlarda problem çözme ve geliştirme çalışmalarının daha kolay yapılabileceğidir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Eğitim Sistemi, Karşılaştırılmalı eğitim, Terihsel gelişmiş, Örgütsel yapı