Deney planlamasında bulanık mantık yaklaşımı - Şentürk, Sevil (Anadolu Üniversitesi, 2006)
Bulanık mantıkda istatistiksel yöntemlerin kullanıldığı çalışmalar bulanık istatistik olarak adlandırılmaktadır. Bulanık mantık ve istatistiksel yöntemler birbirini tamamlayıcı yöntemler olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmada Deney planlaması ile Adaptif ağ tabanlı bulanık mantık çıkarım sistemi (ANFIS) arasındaki ilişkileri belirlemek üzere, uygun veri kümelerine her iki yaklaşım kullanılarak analizler oluşturulmuştur. ANFIS modeli ile deney planlamasından elde edebileceğimiz bilgilere ulaşmanın mümkün olup olmayacağını görebilmek amacıyla, seramik sektöründen ve literatürde gerçekleştirilen üç araştırma verilerinden elde edilen dört ayrı çalışma üzerinde analizler gerçekleştirilmiştir. Bu tezde bulanık mantık kavramı detaylı olarak incelenmiş, deney planlaması ile çözümlenebilecek problemlere farklı bir yaklaşım olan ANFIS modellemesi yapılmış, benzer sonuçlara ulaşıldığı görülmüştür. Oldukça yakın bir geçmişe dayanan bu tekniğin uygulamaları başka alanlarda da gerçekleştirildiğinde bulanık mantık anlayışının, bilimsel ve teknik alanlarda kabulü sağlanmış olacaktır. Benzer çalışmalarla bulanık mantık yaklaşımının istatistikte önemli bir yer kazanması mümkün olacaktır.
Keywords: Belirtisiz mantık; Varyans analizi; Deney planlaması