Çin ekonomisinin gelişimi ve Türkiye'nin dış ticaretine etkisi - Güller, Arif (Anadolu Üniversitesi, 2012)
Kuruluşundan 1978 yılına kadar ekonomisi diğer ülkelerle karşılaştırıldığında küçük, dünya ile ilişkileri düşük düzeyde olan Çin Halk umhuriyeti çok fazla gündeme gelmemiştir. 1978 sonrası dışa açılma ve reform döneminde ülkenin dünya ile entegrasyonu önemli ölçüde artmıştır. Reformlarla birlikte dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olan Çin'in performansı, ekonominin dönüşümü ve dünya ile bütünleşmesi son yıllarda üzerinde en çok çalışılan konulardan biri olmuştur. Bu çalışma da Çin ekonomisinin gelişimini ve Türkiye'nin dış ticaretine etkisini incelemeyi hedeflemektedir. DTÖ üyeliği Çin ve dünya ekonomisi için önemli kilometre taşı olmuştur. 2001 sonrası artan payı ile Çin'in dünya ticaretini belirlediği ve yön verdiği görülmektedir. Çin'in dünya ticaretinde artan payı birçok ülke gibi Türkiye için de tehdit oluşturmaktadır. İhracatta birçok pazarda Çin Türkiye için rakiptir. İthalat yönü incelendiğinde ise Çin'in artan talebi hammadde fiyatlarını yükseltmektedir. Artan hammaddefiyatları Türkiye'nin ithalat faturasını yükseltmekte, bu durum ise dış ticaret dengesini olumsuz etkilemektedir. Çin ile ticaretinde Türkiye'nin büyük bir hızla artan açığı ise bir başka sorundur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.