Hofmann-CBA- tipi bazı konak ve konak-konuk bileşiklerinin titreşim spektroskopisi ile incelenmesi - Bağlayan, Özge (Anadolu Üniversitesi, 2008)
Bu çalışmada Hofmann-tipine benzer M(C4H7NH2)2Pd(CN)4 (M=Ni veya Co) konak ve M(C4H7NH2)2Pd(CN)4.nG (M=Ni yada Co; G=benzen, 1,2-diklorobenzen, 1,3- diklorobenzen, 1,4- diklorobenzen, naftalin, toluen; n=konuk molekül sayısı) konak-konuk bileşikleri kimyasal yollardan elde edilmiş ve bu bileşiklerin infrared spektrumları, ligand molekülün, Pd(CN)24 iyonunun ve konuk moleküllerin titreşim dalga sayıları FT-IR spektrometresi ile 4000-400 cm-1 spektroskopik bölgesinde kaydedilmiştir. Konuk moleküllerden benzenin konak bileşikleri tarafından hapsedilme ve serbest bırakılma süreçleri ise oda sıcaklığında gravimetrik yöntemle incelenmiştir. Konak ve bazı konak-konuk bileşiklerinin elementel analizleri yapılarak moleküler yapının desteklendiği görülmüştür. Bileşiklerin termal davranışları Termogravimetri (TGA) ve Diferansiyel Termal Analiz (DTA) ile incelenmiştir. Konak ve konak-konuk bileşiklerinden bazılarının Geçirimli Elektron Mikroskobu (TEM) görüntüleri verilmiştir. Yapılan bu incelemeler ile elde edilen konak ve konak-konuk bileşiklerinin Hofmann tipine benzer yapıda oldukları, ligand molekül siklobütilaminin azot ucundan M metal atomuna bağlı olduğu, konuk moleküllerin ise tabakalar arasında oluşan yapısal boşluklara hapsedildikleri sonucuna varılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Klatrat bileşikleri; Titreşimsel spektrumlar; Kızılaltı spektroskopisi