Çamaşır makinelerinde piezo-aktif titreşim kontrolü sistemi geliştirilmesi - Gül, Mert (Anadolu Üniversitesi, 2012)
Bu tez çalışmasının amacı, piezoelektrik malzemelerin yapısal özellikleri kullanılarak, çamaşır makineleri panellerinde ortaya çıkan yüksek genlikli titreşimleri sönümlemektir. Bu titreşimlerin çamaşır makinelerinin gürültü seviyelerini artırdığı bilinmektedir. Çamaşır makinelerinde gürültü seviyeleri düşürülmeye çalışılmaktadır. Aynı zamanda çamaşır makinelerinde yan panellerde ortaya çıkan titreşimler piezoelektrik özelliklere sahip plakalar ile kontrol edilmeye çalışılmıştır. Bu süreçte deneysel ve analitik yöntemlerin yanı sıra, modern sayısal yöntemlerden de yararlanılmıştır. Ayrıca titreşimi azaltmaya yönelik yapılan çalışmaların, çamaşır makinasının tasarımına etkisi araştırılmıştır. Böylelikle, tasarım sürecinin daha sağlıklı işlemesi ve ivmelenmesi sağlanacak, prototip hazırlama ve ölçüm süresi kısaltılmış, maliyetler düşürülmüş olacaktır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu yüksek lisans tezi, 761-STZ-2010-2 no'lu SAN-TEZ projesi tarafından desteklenmiştir."
Keywords: Piezoelektrik aygıtlar; Sönüm (Mekanik)