Avrupa Birliğinde standardizasyon ve Türkiyenin uyumu - Kayadöven, Nural (Anadolu Üniversitesi, 1995)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye deki standardizasyon uygulamaları ile Avrupa Birliği ndeki standardizasyon uygulamaları arasındaki farklılıkları ortaya koyarak bunların giderilmesi için alınması gerekli önlemleri saptamaktır. Öncelikle standardizasyon kavramı ve standardizasyonun dış ticarette tarife dışı teknik engeller içindeki yeri ortaya konulmuştur. Daha sonra Avrupa Birliği'nin standardizasyon politikaları ele alınmıştır. Avrupa Birliği'nde ulusal standardlardan kaynaklanan teknik engellerin ticaret üzerindeki olumsuz etkilerini gidermek amacıyla yeni yaklaşım çerçevesinde bir politika benimsenmiştir. Türkiye ile Avrupa Birliği'nin standardizasyona yönelik ilişkileri bu yaklaşım çerçevesinde şekillenecektir. Türkiye'deki standardizasyon uygulamaları da tarihsel gelişimi içerisinde incelenmiş ve günümüze kadar getirilmiştir. Son olarak, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında kurulacak olan Gümrük Birliği çerçevesinde Türk mevzuatının AB mevzuatı ile uyumlu hale getirilmesi için yerine getirilmesi gereken çabalar irdelenmiştir. Sonuç olarak, standardizasyon çalışmalarının, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geleceği açısından geciktirilmeden öncelikle gerçekleştirilmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kalite güvencesi Standartlar; ISO 9000 seri standartlar; Standartlaştırma