Türk sinemasında 1969-1990 yılları arasında çekilmiş filmlerde kentsel aile - Demiray, Emine (Anadolu Üniversitesi, 1993)
Endüstri ve kentleşme ile toplumun diğer kurumlarında olduğu gibi, ailede de değişimler olmuştur. Ailede görülen değişimlerden bi- ri, geleneksel ailenin, çekirdek aileye dönüşmesidir. Diğer bir deği- şim, ailenin işlevlerinde gözlenen değişimlerdir. Ailenin işlevleri tamamen yok olmamış, sınırlanmıştır. Ailenin cinsel ilişkileri düzen- leme, sevgi ve topsullaşma işlevleri geçerliliğinni korumaktadır. Ai- lede aile içi rollerde ve değerlerde de değişimler yaşanmaktadır. Ka- dın yalnız anne, ev kadını, eş değil, aynı zaman da iş kadını rölünü de üstlenmiştir. Değerlerden; ailede evlilik kurumuna çocuğa, kadına, kadının çalışmasına, ailenin parçalanmasına, korunmmasına evlilik ön- cesi ilişkiye, erkeğin otoritesine, aile içi demokrasi inancına, bü- yüklere ve eğitime verilen değişimler gözlenmektedir. Ailede gözlenen bu değişimler, dünyadaki diğer toplumlardan bazı farklılıklar gösterse de, Türk ailesi için de geçerlidir. Top- lumdaki her bir öğenin, diğer öğeler ile etkileşim halinde olması ne- deni ile toplumsal yaşamda önemli olgular olan kitle iletişim araçları ve sanat kurumlarında da, bu değişimin yansıması beklenmektedir. Bu nedenle, hem evrensel bir dile sahip olan sanat dalı, hem de geniş kitleler seslenebilen bir kitle aracı durumundaki sinemanın, toplunda aile ile ilgili değişimi yansıtmakta, aracı durumundaki sinemanın, toplumda aile ile ilgili değişimi yansıtmakta , aracı olup olmadığının sorgulanması, araştırmanın sorununu oluşturmaktadır. ''Türk Sinemasın- da 1960-1990 Yılları Arasında Çekilmiş Filmlerde Kentsel Aile'' konulu araştırmada gerçekleştirilmek istenen amaç ise; 1960-1990 yılları ara- sında çekilmiş filmlere toplumdaki kentsel ailesini konu alan 300 film ile sınırlıdır. Araştırmada kent ailesini konu alan bu 300 filmden 25 tanesini rastlantısal yöntem ile seçilmiş ve içerik analizi yapılmış- tır. Elde edilen verilerin sonuçları ise, 10'ar yıllık dönemleri içe- recek şekilde tablolaştırılmıştır. Araştırma; üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, ''Değişen Aile'' başlığı altında; ailenin tanımı ve türleri, işlevleri toplumsallaşma ve roller ile toplumsal değişme, kentleşme ve ailede değişim konularına yer verilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Aile, Filmlerde; Kadınlar, Filmlerde; Sinema Türkiye