Mammografi, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi'nin meme hastalıklarındaki yeri üzerinde karşılaştırmalı bir çalışma - Güzle, Ertuğrul (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Meme hastalıklarında erken ve doğru tanı amacıyla mammografi yıllardır kullanılan bir radyolojik yöntemdir. Son yıllarda ultraso- nografi de büyük oranda kabul görmektedir. Mammografi ve ultrasonogra- fi kombinasyonunun ise yüksek oranlarda tanı koyduran bir yöntem olduğu söylenmektedir. Kliniğimize farklı ön tanılarla gönderilen 61 kadın hastaya bu iki tetkikin yanısıra bilgisayarlı tomografi de uygulanmış ve bu çalışmada üç tekikin doğru tanı koyma oranları ve birbirleriyle olan ilişkileri belirlenip, literatürle karşılaştırıl- ması yapılmıştır. Sonuç olarak; mammografi ve ultrasonografi kombinasyonunun oldukça yüksek oranlarda tanıyı koydurduğu ve ancak özel hallerde bilgisayarlı tomografinin de yapılabileceği kanısına varılmıştır.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: Meme Radyografi; Ultrasonografi; Bilgisayarlı tomografi; Meme Hastalıklar