Bizans saray teşkilatı : - Aslan, Yasemin (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Bizans imparatorluğu, pagan kökenli Romalı bir komutan tarafından IV. yüzyılda kuruldu ve Grekçe konuşan, Ortodoks Hristiyan ve sarayda yetişmiş bir imparatorun döneminde XV. yüzyılda yıkıldı. Bu süre zarfında, imparatorlukta çok sayıda önemli değişiklik meydana geldi. Bu çalışmada, Bizans uygarlığı ve imparatorlukta meydana gelen değişiklikler; merkezi idaresi, unvanları ve törensel geleneği çerçevesinde incelenmiştir. Merkezi idarenin unsurları ve törensel geleneğin ayrıntıları, bu değişimlerin etkisinin doğrudan yansıdığı iki alan olarak, değişimlerin biçimi ve içeriği hakkında son derece değerli bilgiler vermektedir. İmparatorluğun zengin yazılı kültürünün bıraktığı miras sayesinde ise hem bu unsurlar hem de törensel gelenek hakkında detaylı bilgiler edinmek mümkündür. Bu çalışma ayrıca, imparatorluğun başkenti olan Konstantinopolis'e odaklanması bakımından, şehrin dini ve resmi kurumları ile şehirde meydana gelen değişiklikler hakkında da bilgi vermektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Bizans İmparatorluğu Sosyal yaşam ve adetler; Unvanlar, Makamlar, Memurlar, İmparator, İmparatoriçe, Konstantinopolis, Taç Giyme Törenleri, İdare, Bizans Saray Erkânı, Listeler.