Bir kağıt fabrikası endüstriyel atıksuyunun arıtılabilirliğinin deneysel olarak incelenmesi - Özdemir, Yalçın (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Bu çalışmada bir kağıt fabrikası endüstriyel atıksuyunun arıtabilirliği incelendi. Gerçi işletmede bir atıksu arıtım tesisi vardır, ama sırasıyla sınır değerleri 100 mg/1 ve 40 mg/1 olan KOİ ve BOİ 'nı izin verilen değerlerin altına düşürmeye yeterli olacak şekilde çalışmamaktadır. Atıksu arıtım tesisi pıhtılaştırıcı kullanımına dayandığı için, önce bazı pıhtılaştırıcılar yedi değişik dozda denendi. İkinci olarak aktif karbon ve linyit kömürü külü ile adsorpsiyon deneyleri yürütüldü. Son olarak aktif çamur yöntemi uygulandı. Atıksu zayıf (az kirli) olduğunda biyokimyasal arıtım tek başına yeterli oldu; fakat kuvvetli (çok kirli) atıksularda, uygun arıtılmış su niteliği sağlayabilmek için biyokimyasal arıtımdan sonra alüminyum sülfatla pıhtılaştırma gerekli oldu.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kağıt; Atık su arıtma tesisleri; Atık sular