Türk havacılık sektöründe yöneticilerin eğitimi ve eğitim gereksinimlerinin saptanması - Kabadayı, S. Sırrı (Anadolu Üniversitesi, 1996)
İşletmelerin etkin, verimli ve başarılı olabilmeleri yönetimin, dolayısıyla yöneticilerin gücüyle yakından ilgilidir. İşletmelerin hedeflerine ulaşmalarında en büyük rolü oynayan yöneticilerin her yönden geliştirilmeleri bu açıdan çok önemlidir. Yöneticilerin eğitim ve geliştirilmesinde amaç, yöneticileri hem bugünün hem de yarınların gereklerine göre yetiştirmektedir. Bu bakımdan işletmeyi hedeflerine ulaştıracak yöneticilerin yeterliliklerinin saptanması gerekir. Yöneticilerin gereksinim duydukları alanlarda eğitilmesi, işletmenin hedeflerine ulaştırılmasında büyük katkılar sağlar. Bu çalışmada, ağırlıklı olarak yöneticilerin eğitim gereksinimlerinin saptanmasına ilişkin teknik ve uygulamalara yer verilerek işletmelerin yönetici eğitim gereksinimlerini sağtama sürecini daha sağlıklı bir şekilde ele almalarına olanak sağlanmaktadır. Tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde (Giriş); yönetim, yönetici ve yönetici eğitimi ile ilgili temel kavramlar ve görüşler açıklanmıştır. İkinci bölümde, yönetici eğitimi evreleri, özellikle, yönetici eğitim gereksinimlerini saptama süreci ve yöntemleri kapsamlı bir şekilde ortaya konmuştur. Bu bölümde; yönetici eğitimi programlarının amaçlarının saptanması, yönetici eğitim programı planının hazırlanması, yönetici eğitim programı girdileri, yönetici eğitimi yöntemleri ve yönetici eğitim programlarının değerlemesine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Türk havacılık sektöründeki dokuz işletmede yapılan araştırma yer almaktadır. Bu araştırmada; havacılık sektörü işletmelerinin özellikleri ve yönetici eğitimi uygulamaları ile yöneticilerin özellikleri, yönetici eğitimine yaklaşımları ve eğitim gereksinimleri uygulanan anket ve yapılan görüşmelerle elde edilen bilgilerin SPSS paket programında değerlendirilmesiyle saptanmış ve araştırma sonuçlarına göre önerilerde bulunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Yöneticilerin yetiştirilmesi