Aile turizmine yönelik hizmet veren otel işletmelerinde hizmet kalitesi : - Yılmaz, Aysel (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Yalnız seyahat eden bireylere göre farklı beklenti, istek ve gereksinimlere sahip olan aileler, turizm pazarında farklı potansiyel müşteri tipleri oluşturmaktadır. Seyahat acentaları, ulaştırma ve otel işletmeleri tarafından ailelere farklı olanaklar sunulmaktadır. Ailelerin tatil yeri seçiminde çocuklarının istek ve gereksinimlerini ön planda tutmaları aile turizmi kavramını yaygınlaştırmaktadır. Otel işletmelerinde, ailelerin rahat tatil geçirmelerine olanak sağlayacak tesislerin yapımına daha fazla özen gösterilmekte, güvenli ve huzurlu bir ortamda tatil yapmalarını sağlamak için önlemler alınmaktadır. Ailelere yönelik faaliyet göstererek hizmet kalitesinin sağlanması, otel işletmelerinin devamlılığı ve pazarda tercih edilir olması bakımından da önem taşımaktadır. Çalışmada ailelere yönelik hizmet veren otel işletmelerindeki hizmet kalitesinin ortaya konulması amacıyla bir alan çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri Antalya bölgesindeki dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde konaklayan Türk ve Alman turistlere yapılan anket çalışmasıyla derlenmiş, bulgular tablolar halinde gösterilmiştir. Türkiye'de aile turizminin geliştirilebilmesi ve iyileştirilebilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Oteller, lokantalar, vb.; Otel yönetimi