The impact of financial Managment practices on the growth and development of micro and small scale enterprises the case of Addis Ketema Sub city Addis Ababa, Ethiopia = Finansal yönetim uygulamalarının mikro ve küçük işletmelerin büyüme ve gelişmeleri üzerine etkisi (Addis Ketema belediyesi, Addis Ababa, Etiyopya) - Seyfedin, Mohammed Seyfedin (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Çeşitli çalışmalara göre, finans eksikliği, gelişmekte olan ülkelerde Mikro ve Küçük İşletmeler'in (MKİ) en baskın kısıtı olarak gözükmektedir. Bu nedenle, bu işletmelerin geliştirmek için finansal kaynağın yönetimi kritik öneme sahiptir. Bunu göz önünde bulundurarak bu çalışma finansal yönetim uygulamasının MKI'lerin büyümesi ve gelişmesi üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Araştırmacı, veri toplamayı kolaylaştırmak amacıyla çalışmanın coğrafi kapsamı Addis Ketema belediyesi, Addis Ababa, Etiyopya olarak seçti. Çalışma, birincil ve ikincil veri kaynaklarını kullanmıştır. Anket verileri, özenle tasarlanmış bir soru formülü aracılığıyla 146 MKİ sahiplerinden / yöneticisinden elde edilmiştir. Bu MKİ'ler, tekstil ve konfeksiyon, gıda işleme ve metal & ahşap işleri olmak üzere 3 ana sektörden orantılı olarak seçilmiştir. Bireysel numune birimleri kolayda örneklem yöntemi olarak adlandırılan olasılık dışı bir örnekleme tekniği kullanılarak seçilmiştir.. Ayrıca, hedef popülasyonu 896 olduğundan, çalışmayı yürütmek için gereken örnek büyüklüğünü belirlemek için bir formül uygulanmıştır. Veri toplandıktan sonra, Betimsel ve Açıklayıcı bir veri analizi yöntemi uygulandı. Genel özellikleri ve değişkenleri tanımlamak için merkezi eğilim ölçüleri kullanılırken, değişken istatistik araçları özellikle Regresyon analizi ve Pearson korelasyon katsayısı değişkenler arasındaki etki ve ilişkileri ölçmek için uygulanmıştır. Buna göre, finansal yönetim ile büyüme ve gelişme arasında güçlü bir ilişki bulunmasına rağmen, MKİ'lerin performansını güçlü bir şekilde etkileyen zayıf finansal yönetim uygulaması gözlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Finansal yönetim