Erken çocukluk döneminde osb olan çocuğa sahip annelerin çocuk ihmal ve istismarına ilişkin görüşleri - Koç, Eda (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Araştırmada erken çocukluk döneminde OSB olan çocuğa sahip annelerin çocuk ihmal ve istismarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomolojik desen kullanılmıştır. Çalışmaya erken çocukluk döneminde OSB olan çocuğa sahip on anne katılmıştır. Çalışmada yarı yapılandırılmış görüşmeler yolu ile veri toplanmıştır. Veriler MAXQDA 2020 programı kullanılarak içerik analizi tekniğine göre çözümlenmiştir. Bulgular incelendiğinde, katılımcıların çoğunun OSB olan çocukların tipik gelişim gösteren akranlarıyla karşılaştırıldığında istismar riskinin daha yüksek olduğunu ifade ettikleri görülmüştür. Bununla beraber katılımcıların çoğu OSB olan çocukların sırasıyla daha çok fiziksel, duygusal ve cinsel istismara uğradıklarını belirtmişlerdir. OSB olan çocukların istismara uğrama nedeni kendilerini ifade etmede güçlük çekmeleri olarak belirlenmiştir. Katılımcıların istismardan korunma becerilerine ilişkin herhangi bir eğitiminin olmadığı, istismarı önlemek için çocuklarını yalnız bırakmadıkları görülmüştür. Sonuç olarak katılımcıların büyük bir kısmının çocuk ihmal ve istismarı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları anlaşılmaktadır. Annelere istismardan korunma becerileri kazandırmaya yönelik eğitimlerin verilmesi önerilmektedir. İleriki araştırmalarda babaların ve erken çocukluk dönemindeki OSB olan çocuklarla çalışan öğretmenlerin çocuk ihmal ve istismarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi önerilebilir. Ayrıca OSB olan çocuğa sahip anneler ile diğer yetersizlik türlerine sahip çocuğu olan annelerin görüşleri, hem OSB olan çocuğa sahip annelerin hem de tipik gelişim gösteren çocuğa sahip annelerin çocuk ihmal ve istismarına yönelik görüşleri İncelenerek karşılaştırmaların yapılması önerilmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Otizm spektrum bozukluğu, Erken çocukluk dönemi, Çocuk ihmal ve istismar