İlköğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin çevrimiçi sınıf yönetimi yeterlilikleri ile teknolojik yeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Tuncer, Hicran (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmada ilköğretim kurumlarında (ilkokul ve ortaokul kademelerinde) çalışan öğretmenlerin çevrimiçi sınıf yönetimi yeterlilikleri ile teknolojik yeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tarama modellerinden ilişkisel desen kulanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de ilköğretim kurumlarında görev yapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Ulaşılabilir evren olarak Eskişehir ilininin merkez ilçeleri olan Odunpazarı ve Tepebaşı'nda ilkokul ve ortaokullarda görev yapmakta olan 4315 öğretmen belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden olasılıklı örnekleme yöntemlerinden oranlı tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 719 (AFA aşaması:310; DFA aşaması:409) öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri bu çalışma kapsamında geliştirilen Öğretmenlerin Çevrimiçi Sınıf Yönetimi Yeterlilikleri Ölçeği ile Fidan, Debbağ ve Çukurbaşı (2020) tarafından Türkçeye uyarlanan 21. Yüzyıl Öğrenmeleri için Teknoloji Yeterliliği Öz-Değerlendirme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler JASP 0.17 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin analizi betimsel istatistik yöntemleri, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü ANOVA analizi ve korelasyon analizi yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda; ilköğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin çevrimiçi sınıf yönetimi yeterlilikleri ile teknolojik yeterlilikleri arasında orta düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Çevrimiçi sınıf yönetimi yeterlilikleri, Teknolojik yeterlilikler,İlköğretim kurumları, Öğretmenler