İşletmelerin banka kredi taleplerinin değerlendirilmesi ve bir uygulama - Er, Mustafa (Anadolu Üniversitesi, 2010)
Bankacılık sisteminin önemi 20. Yüzyılın ortalarından itibaren daha belirgin hale gelmiştir. Temel işlevi, ülke ekonomisinde değer üretmeye çalışan reel sektörü, kaynakları ile desteklemek olan bankaların, Türk ekonomisinin yönünü belirlemedeki etkisi, Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisine geçişinden sonra daha da önem kazanmıştır. Ekonomilerde reel sektörün kredi ihtiyacının altında yatan temel sebepleri öz kaynak yetersizliği ve piyasa-fırma riskleri olarak belirtilebilir. Bankalar, kredilerden doğan risklerini minimize etmek durumundadır. Bu çalışmada bankaların kredilendirdikleri müşterinin mali yapılarını fınansal analiz yöntemleri ile ölçerek krebilitesi yönünden karar verme süreçleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın araştırma kısmında müşterinin mali yapısı yanında piyasa ve sektör koşullarına olan uyumunun da tespiti kredibilite ölçümünde önemli bir husus olarak ele alınmıştır. Çalışma sonucu reel sektörün kaynak ihtiyacının doğru bir şekilde kredilendirilmesi banka-reel sektör ilişkisinin sağlıklı bir şekilde devam ediyor olmasının önemli bir koşulu olduğu ortaya çıkmaktadır.
Keywords: Banka kredileri Türkiye