Obeziteli erkeklerin beden algıları ve zayıflama deneyimleri - Umur, Cenk (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmanın temel amacı; erkeklerin şişmanlığı nasıl deneyimlediklerini ve şişmanlık deneyimleri ile erkeklik kimliğinin etkileşimini ortaya koymaktır. Başka bir deyişle bu çalışma erkeklerin şişmanlama sürecine, zayıflama planlarına ve beden sunumlarına dair deneyimlerini erkeklik kimliği üzerinden nasıl anlamlandırdıkları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda nitel bir vaka çalışması araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacına uygun olarak BKİ'si 35 ve üstü olan 11 erkek ile yarı yapılandırılmış görüşmelerle veri toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler tarihsel süreçte bedene yüklenen anlamlar, beden sosyolojisi kuramları, neoliberal sağlık anlayışı, eleştirel şişmanlık literatürü ve erkeklik çalışmaları kapsamında analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre şişman erkekler, neoliberal paradigmanın sağlıklılık söylemlerini içselleştirme ve direnç gösterme gibi iki farklı strateji ile karşılayabilmektedir. Ayrıca şişman erkekler, neoliberal vatandaşlık üzerinden yeniden üretilen hegemonik erkeklik kodlarını kendilerini şişmanlığın toplumsal dezavantajlarından koruyabilmek için yeniden organize ederek içselleştirmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Şişmanlık, Obezite, Erkeklik, Beden sosyolojisi