Components of l2 listening comprehension: A componential model - Karalık, Tuncay (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Bileşen yaklaşımı ile yürütülen bu çalışma dilbilgisi ve kelime bilgisi, yabancı dilde dinleme kaygısı, yabancı dilde dinlemeye isteklilik, bilişüstü farkındalık ve kısa süreli belleğin genel dinleme anlama ve ana fikir ve detaylar için dinleme, ve çıkarım yapma dinleme alt becerilerine nasıl katkı sağladığını araştırmayı amaçlamıştır. Bunun yanında, bu bileşenlerin kendi aralarındaki ilişki de çalışma kapsamında incelenmiştir. Araştırmaya 2020-2021 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde İngilizce hazırlık eğitimi alan orta ve üst-orta düzeyde yeterliliğe sahip 212 üniversite öğrencisi katılmıştır. Katılımcılar üç haftalık bir süre boyunca bir dizi ölçme aracını tamamlamışlardır: araştırmacı tarafından tasarlanmış farklı uzunluklarda ve türlerde dört metinden oluşan bir dinleme anlama testi, GSE'ye (Global Scale of English) göre hazırlanmış dil bilgisi testi, Kelime Düzeyleri Testi, Yabancı Dilde Dinleme Kaygısı Ölçeği, İkinci Dilde Dinleme İstekliliği Ölçeği, Üstbilişsel Farkındalık Dinleme Anketi ve sayı dizisi testi. Bileşen beceriler ile yabancı dilde dinleme ve alt beceriler arasındaki ilişki, Pearson Korelasyon ve regresyon analizleri ile ölçülmüştür. Bileşen becerilerin kendi arasındaki ilişkiler ise Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) analizleri ile değerlendirilmiştir. Analizlerin sonuçları, bileşen becerilerin genel dinleme anlamada büyük bir varyansı önemli ölçüde açıkladığının ve fakat bileşenlerin katkısının alt beceriler arasında önemli ölçüde değiştiğinin altını çizmektedir. Bu sonuçlara ek olarak ise gelecek çalışmalarda doğrulanmak üzere bileşenler arasındaki etkileşimi gösteren istatistiksel ve teorik olarak sağlam bir model ortaya konulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Dinleme anlama, Bileşen yaklaşımı, Dinleme anlamanın bileşenleri, Dinleme alt becerileri