Blok kırpma kodlamasına ve ayrık dalgacık dönüşümüne dayalı, dayanıklı dijital renkli resim damgalama sistemi - Hamza, Yasir A (Anadolu Üniversitesi, 2008)
Son zamanlarda, dijital çoklu ortam içeriğinin dağıtılması için İnternet'in platform olarak kullanılması gittikçe artmaktadır. İnternet gibi açık bir ortamın kullanılması, işlemdeki dijital içeriğin zihinsel mülkiyet haklarının korunmasına ve uygulanmasına dair tehlikeleri artırmaktadır. Zihinsel mülkiyet haklarının korunması için çoklu ortam verilerin içine dijital filigran gömme metodu mevcuttur. Bu tez çalışmasında, dijital resimlerde telif hakları korumak için, yeni bir görünmez ve dayanıklı dijital renkli resim damgalama yöntemi önerilmiştir. Önerilen yöntem blok kırpma kodlamasına ve ayrık dalgacık dönüşümüne dayalıdır. Resim damgalama işleminde, 24-bitlik renkli Bitmap formatında resim kullanılmaktadır. Resme damgalanacak filigran, 1-bitlik siyah-beyaz Bitmap formatında resimdir. Resim damgalama algoritmasının dayanıklılığını artırmak için resim damgalama işleminden önce, damgalanacak filigrana gizli bir anahtar kullanılarak, permütasyon işlemi uygulanılır. Kullanılan gizli anahtar hem resme filigran damgalama işleminde hem de resimden filigran çıkarma işleminde kullanılır. Önerilen damgalama yöntemini test etmesi için, damgalanmış resim, orijinal resim ve çıkarılmış filigranların üzerlerinde, üç performans değerlendirme ölçütü kullanılmıştır. Ayrıca önerilen yöntemin dayanıklılığını ispatlamak için, farklı türde saldırılar damgalanmış resimlerin üzerinde denenmiştir. Elde edilen sonuçlar, önerilen damgalama yöntemini, JPEG kayıplı sıkıştırma, gürültü ekleme, fıltreleme, histogram eşitleme, mozaik, gama düzeltme, kontrast ayarlama, ölçekleme, rastgele çizme, sahte filigran ekleme, filigran çarpıştırma, morfolojik ve JPEG2000 kayıplı sıkıştırma gibi işlemlere ve saldırılara karşı dayanıklı olduğunu göstermiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Multimedya Güvenlik önlemleri; Sayısal damgalama