Türk sinemasında dini filmler - Candemir, Özden (Anadolu Üniversitesi, 1987)
Türk Sinemasında özel bir tür olarak değerlendirilen dini filmler Türk Sinemasının başlangıcından bu yana artan bir sayıda çekilmişler, 1973'lerde doruk noktasına ulaşırken günümüzde bu sayı oldukça düşmüştür. Filmlerin tümünde İslami düşünce ve öğeler ağır basmaktadır. Türk Sineması üzerine yapılan araştıma, yazılı kaynak ve arşivlerde dini filmler üzerine yapılmış, yeterli çalışmaya rastlanmamıştır. Dini konuların oldukça yoğun olduğu ve etkinliğini sürdürdüğü Ortadoğu'da sinema ve din ilişkisi iletişiminde önemli rol oynayan bir konu olarak düşünülebilir. Ayrıntılı ve daha derinlikli çalışmalara kaynak oluşturacak "Dini Sinema Antolojisi", "Dini Sinema Arşivi", "Dini Sinema, Konu ve Yapısal Özellikleri" gibi temel çalışmalar henüz yapılmamıştır. Bu çalışma bu eksikliği farkederek Türk Sineması ve din konusu üzerinde temel sorun sayılabilecek; 1) Dini filmlerin saptanması 2) Dini filmlerin içeriklerine göre ne gibi guruplar altında toplandığı 3) Örnek dini filmlerin içerik ve yapı özellikleri 4) Örnek dini filmlerin içerik ve yapı özellikleri gibi konularda yoğunlaşmıştır. İlerideki zamanlarda dini filmlerin, toplum içindeki yeri daha toplu ve doğru olarak görülebilir. Sosyal ve psikolojik etkiler, yapım özellikleri daha iyi analiz edilebilir. Bu çalışma daha kapsamlı çalışmalara kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sinema; Dinsel filmler