Camın heykel sanatına plastik ve estetik katılımları - Atalay, Rahmi (Anadolu Üniversitesi, 2006)
Bu çalışma camın bir heykel malzemesi olarak kullanılmasını tarihsel, teknik ve heykel plastiğine estetik katılımları çerçevesinde ele almaktadır. Bu çalışma yapılırken birinci bölüm camın tarihçesi ve malzeme olarak "cam" ana başlığı altında ele alınmıştır. Bu bölümde camın materyal olarak tarih içindeki varlığı, malzeme olarak kimyasal yapısı ve heykel yapımında kullanıma elverişli cam çeşitleri incelenmiştir. Heykel yapımında kullanılan "Cam Biçimlendirme Teknikleri" başlıklı ikinci bölümde; "Sıcak Biçimlendirme Teknikleri" başlıklar halinde açıklanarak teknik bilgiler şemalar ve fotoğraflarla desteklenmiştir. Bu bölümdeki teknik bilgiler camın heykel malzemesi olabilirliğini sanatçıların örnek çalışmalarıyla birlikte aktarılmıştır.Soğuk Biçimlendirme Teknikleri ana başlıklı üçüncü bölümde; hazır işlenmiş camın ısıl ortam olmadan aşındırma teknikleri başlıklar altında irdelenmiştir. Heykel sanatında cama ilişkin özel yorumlar ve Cam Heykel Plastiğinin Estetik Değerleri ana başlıklı dördüncü ve son bölümde cam heykel birlikteliğinin estetik ve plastik yansımaları ele alınarak, camın malzeme olarak heykel sanatına kazandırdığı özel efektler ve anlamlar, ölçüler, değerler, tezin özünü oluşturacak biçimde, tek tek ele alınmıştır. Camın hem heykel, hem de görsel estetik iletişime kazandırdığı "benzersiz" özellikler örneklerle kanıtlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Cam heykel; Cam sanatı