Sideritis germanicopolitana subsp. viridis Hausskn. ex. Bornm. bitkisinin fitokimyasal içeriğinin ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesi - Krckovska, Dilek (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmada, Eskişehir, Türkmen Dağı orman yolu kenarından toplanan endemik Sideritis germanicopolitana BORNM. subsp. viridis HAUSSKN. EX BORNM (Lamiaceae) türünün toprak üstü kısımlarından çeşitli polaritelerde çözücülerle hazırlanan ekstreleri ile infüzyonunun ve uçucu yağının fitokimyasal incelemesi yapılmıştır. Ekstrelerin, toplam fenolik madde miktar tayini, antimikrobiyal ve antioksidan etkileri belirlenmiştir. Antioksidan aktivite, DPPH• ve ABTS•+ radikal süpürücü etki üzerinden test edilmiştir. Bitkinin toprak üstü kısımları üç saat boyunca Clevenger apereyi ile su-distilasyonu'na tabi tutulmuş, elde edilen uçucu yağ ve yağ altı suyunun bileşenleri Gaz Kromatografisi ve Gaz Kromatografisi/Küle spektrometrisi sistemi ile belirlenmiştir. Polar ekstre içerikleri Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi/ Kütle Spektrometrisi ile incelenmiştir. Uçucu yağ oksijenli seskiterpenler (%29,6), monoterpen hidrokarbonlar (%28,7), seskiterpen hidrokarbonlar (%21,9) gibi madde grupları tespit edilmiş olup, T-Muurol (%18,5) ve Sabinen (%15,7) bileşikleri yüksek miktarda bulunmuştur. Polar ekstrelerde YPSK-KS/KS analizi sonrasında flavonoit ve feniletanoit glikozitlere rastlanmıştır. Ekstrelerin antioksidan ve antimikrobiyal etkilerinin standartlar kadar yüksek olmadığı belirlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sideritis germanicopolitana; Sideritis germanicopolitana subsp. viridis, Ekstre, Antioksidan aktivite, Antimikrobiyal aktivite, Fitokimyasal analiz.